Ins- and outs van een boekhandel

Zin in Boeken naar de bahama's

16 september, 2017

Zin in Boeken? Zin in boeken naar de Bahama’s ja!

In onze krant staat een rubriek: “gehoord in….”. Het gaat over gesprekken die je soms opvangt of grappige teksten die je hoort in je nabije omgeving. Nou, die rubriek kunnen wij moeiteloos vullen met alles wat wij hier horen in de boekwinkel. Wees niet ongerust, wij zijn discreet, noemen geen namen en houden intieme details onder de pet, maar sommige dingen zijn té leuk om ze niet te vertellen!


Een jongen van hoogstens 5 á 6 jaar: mag ik dit boek? Mama: dit boek hebben we al gelezen. Jongetje: ja maar toen was ik nog klein.
Man en vrouw stappen binnen. De man duidelijk niet zo geïnteresseerd in boeken als de vrouw. Voor hém wordt het rondhangen, voor háár een feestje van herkenning. Na een tijdje wordt het hem teveel en met een kreun zucht hij: staat er ook een boek tussen: ”hoe hou je de relatie leuk?”
Een man heeft een boekje in zijn hand en probeert het aan de ‘man” te brengen aan zijn vrouw. “Errug leuk boek, en we kunnen het altijd nog weggeven , toch?”


Opmerkingen die we graag doorgeven aan de groothandel: Heeft u een kaart voor mensen die samen 100 jaar worden? Heeft u een kaart voor mensen die een partnerschap aan gaan? Voor een jongen die van basis- naar middelbaar onderwijs gaat? Of een kaart voor iemand die op 57,5 jarige leeftijd met pensioen gaat (gebeurt dat nog?)
Twee meiden voor de toonbank met het geld in hun handen geklemd, in overleg iets uitkiezen en 5 cent tekort komen. Jong geleerd is oud gedaan dus die 5 ct krijgen ze van ons. Jonge lezers moet je in ere houden!


Heeft u boek X? jawel en Y? ook al. Fijn, kom ik later terug als ik meer tijd heb! (Soms wil je niet vinden wat je zoekt want het zoeken is té leuk)
Jullie verkopen toch alleen tweedehands? Nee hoor ook nieuw. Jullie verkopen toch alleen spirituele boeken? Nee hoor ook algemeen. Jullie hebben geen kantoorspullen he? Toch wel! Onze afdeling marketing en profilering moet nog grote stappen maken.


“Ik koop nu niks hoor want ik mag niet meer van mijn vrouw.” (vrouwen krijgen vaak de schuld valt ons op)
“Ik kijk alleen maar even rond hoor”, (want stel dat we op zijn nek gaan zitten) om vervolgens toch een stapel boeken te vatten.
“Wat een heerlijke winkel, precies zoals een boekenwinkel moet zijn”. Ja, dan staan we samen wel even te glunderen!

Als boekhandelaar

16 september, 2017

 

Wat je als boekhandelaar zoal meemaakt.

Laten we beginnen met de manier waarop mensen onze boekhandel binnen stappen. 
Je hebt de twijfelaar: met twee voeten op de mat buiten, bovenlichaam voorover gebogen steekt hij zijn hoofd naar binnen en kijkt van links naar rechts en weer terug. Vervolgens kunnen er twee dingen gebeuren. Hij neemt het risico en stapt met een been op de binnenmat en kijkt nog eens rond. De tweede mogelijkheid is dat hoofd en lichaam weer naar buiten schieten en met een hoofdknik naar een eventuele partner wordt er aangegeven dat de kust veilig is en je gewoon naar binnen kunt.

De tweede soort is de binnenwaaier. Met ferme stappen wordt de mat genomen, en met vervolgens grote stappen staat men halverwege. Verschrikt kijkt de binnenwaaier om zich heen voordat hij beseft dat ie misschien wel een boek moet inkijken.

Weer een heel ander soort binnenkomer is de gefocuste mens. Zonder aarzelen of om zich heen te kijken gaat hij strak op zijn doel af. Dat kan een een bepaalde categorie zijn en dan is het een tijdje snuffelen geblazen. Het kan ook een bepaald boek zijn en dan is het: boek pakken-naar de toonbank-betalen en wegwezen.

Ook een leuke categorie is de onverwachte snuffelaar. Niets vermoedend stapt hij binnen en scant de winkel in een oogopslag. Het bevalt wat hij ziet en begint met het scannen van de boekenplanken. Eerst nog heel snel maar op een gegeven moment valt de vertraging in door de onderwerpen die hij ziet. Het kan zijn dat ie dan een boek  koopt of later goed voorbereid nog eens binnen stapt.

Maar dan de tourist. De winkel wordt “genomen” als onderdeel van het stratenplan van Heusden-Vesting. Sloffend stapt men binnen, gaat rechtsom langs de verschillende opstellingen in een en hetzelfde tempo en stapt sloffend weer naar buiten om vervolgens buiten de volgende deur/winkel binnen te stappen om de volgende winkel te nemen!

De allerleukste vinden wij de terugkomer. Of te wel de binnenstapper die-per keer-kijkt-of-er iets-bij-is-want-ze-hebben-altijd-wel-iets-nieuws. De ene keer geen boek neemt en de andere keer lekker wel.
Samenvattend: elke klant is inspirerend in zijn doen en laten en van harte welkom bij Zin in Boeken